طب سنتی؛ حقیقت یا افسانه
f.rezaei2021-12-23T20:33:33+03:30مسئله طب سنتی این روزها مجدد در جامعه ما مطرح شده است. متولیان این رشته ادعا می کنند که این روش در درمان بسیاری از بیماری ها موثر است. واقعیت این است که تنها یک طب وجود دارد که باید براساس شواهد علمی و راستی آزمایی های بالینی باشد. روش های مختلفی در درمان بیماری ها وجود دارد مانند جراحی، داروهای شیمیایی و… تمامی این روش ها باید در مطالعات علمی اثرات خود را اثبات کنند تا به عنوان روش درمانی شناخته شوند. طب سنتی نیز از این قاعده مستثنا نیست. اگر متولیان این رشته ادعا دارند که روش آنان در درمان بیماری ها موثر است، باید شواهد علمی آن را ارائه دهند؛ اما نگاه دیگر به مسئله طب سنتی، نگاه تاریخی است. طب سنتی چندین قرن سابقه دارد. تا همین یک قرن گذشته، طول عمر بشر به زحمت به ۴۰ سال می رسید.
بیماری های عفونی مانند سل، ذات الریه یا اسهال های عفونی از علل اصلی مرگ ومیر بشر بودند. اگر طب سنتی موثر بود، چرا در طول تاریخ نتوانست با وجود ادعای خود، بیماری های بشر زمان خود را درمان کند. طب نوین با استفاده از روش های علمی بسیاری از بیماری های عفونی را درمان و کنترل کرده، به طوری که امروزه طول عمر بشر به بیش از ۷۰ سال رسیده است. بسیاری از بیماری هایی که در قدیم کشنده بودند، امروزه به راحتی درمان می شوند. البته باید توجه داشت که طب نوین نیز با چالش هایی همراه بوده است. با وجود موفقیت طب نوین در درمان بسیاری از بیماری ها ولی همچنان بیماری هایی وجود دارند که طب نوین در درمان آنها موفق نبوده است؛ برای مثال، بسیاری از بیماری های مزمن مانند فشارخون یا بیماری قند هنوز درمان قطعی ندارند و فقط می توان با دارو آنها را کنترل کرد. مسئله دیگر طب نوین، پرهزینه بودن آن است. از طرفی برای بسیاری از بیماری های صعب العلاج مانند سرطان های پیشرفته و آلزایمر نیز هنوز درمان قطعی وجود ندارد؛ بنابراین بسیاری از افراد مبتلا به چنین امراضی به روش های ساده تر و ارزان تر روی خواهند آورد.
طب سنتی، گزینه پرتوجهی در این زمینه است. بسیاری از کشورها سعی کرده اند با سرمایه گذاری در این زمینه، روش های طب سنتی را مورد مطالعات علمی قرار دهند. تاثیر طب سنتی در درمان بیماری ها باید ابتدا در مطالعات علمی و راستی آزمایی های بالینی ثابت شود تا بتوان آن را به بیماران تجویز کرد. باید توجه داشت ارائه هر روش درمانی به بیمار قبل از ثبات تاثیر آن در مطالعات علمی، از لحاظ اخلاق پزشکی مردود است. متولیان بهداشت و درمان باید با ارائه دستورالعمل های علمی، بیماران را در درمان خود یاری دهند. ارائه خدمات درمانی ای که براساس شواهد علمی نباشد، اعتماد بیماران را به نظام بهداشتی و درمانی مخدوش خواهد کرد. وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی بهداشت و درمان در کشور باید فضا را برای مطالعات علمی در زمینه درمان بیماری فراوان کند، خواه این روش ها براساس طب سنتی باشد یا هر روش دیگر.
براساس این مطالعات باید دستورالعمل هایی به پزشکان و بیماران ارائه شود که براساس شواهد علمی باشد. تنش های اخیر در این وزارتخانه به اعتماد مردم به متولیان بهداشت و درمان آسیب جبران ناپذیری خواهد زد که نتیجه آن چیزی نیست جز آسیب جدی به سلامت جامعه. مردم باید اعتماد داشته باشند که روش های ارائه شده برای درمان، براساس شواهد علمی است نه خرافات یا روش های غیرعلمی؛ خواه این روش ها براساس طب سنتی باشد یا هر روش دیگر. جامعه پزشکی کشور براساس وظیفه اخلاقی و حرفه ای خود باید در این زمینه بسیار مسئولیت پذیر باشد و با خدماتی که براساس شواهد علمی نیست، به شدت مبارزه کند و درباره سلامت جامعه هیچ گونه اغماضی از خود نشان ندهد.
دیدگاهتان را بنویسید